|  | 

Glas

Veiligheidsglas, een overzicht van de mogelijkheden en soorten

img-responsive

Veiligheidsglas is er in verschillende types, afhankelijk van de functie die u van het glas verwacht. Er kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen brandwerend glas, draadglas, gehard glas, gelaagd glas, inbraak werend glas en plexiglas. Sommige van deze types combineren meerdere functies. Welk glas het meest geschikt is voor u, is afhankelijk van het uiteindelijke gebruik. Verder kan niet elk type veiligheidsglas in elk soort kozijn geplaatst worden.

Brandwerend glas

Brandwerend glas is dat door middel van de samenstelling vertraagd breekt bij grote hitte. Dit is mogelijk door het glas in laagjes op te bouwen. Soms worden daar nog verdere materialen aan toegevoegd die de brandwerendheid verhogen. Standaard brandwerend glas kan 4 tot 5 minuten lang intact blijven. Er is echter ook brandwerend glas verkrijgbaar dat tot 30 minuten of zelfs 2 uur intact blijft. Hierbij zijn drie groepen te onderscheiden: vlamdicht glas, vlamdicht glas met beperkte warmtestraling en vlamdicht en hitte kerend glas.

Draadglas

Bij draadglas is een netwerk van metalen draden in het glas bevestigd. Dit zorgt ervoor dat het glas niet uit elkaar valt als het gebroken wordt, maar aan het frame van metalen draden blijft hangen. Dit zorgt ervoor dat er bij een ongeluk minder risico ontstaat om snijwonden op te lopen. Daarnaast gaat draadglas inbraken tegen.

Gehard glas

Deze glassoort wordt ook thermisch bewerkt glas genoemd. Het is sterker gemaakt door een thermische ofwel chemische behandeling. Het glas is moeilijk te breken. Breekt het wel, dan breekt het in duizenden kleine onscherpe stukjes af waardoor er minder risico is op het opdoen van snijwonden. Het wordt vooral gebruikt in glasplaten die een groot risico lopen om gebroken te worden, zoals bij balustrades.

Gelaagd glas

Gelaagd glas bevat, zoals de naam al zegt, meerdere lagen glas waartussen verder een speciaal soort folie is gemonteerd. Hierdoor breekt het gelaagde glas niet in stukken uiteen, maar blijft intact als plaat. Dit zorgt voor een vergrote veiligheid en minder risico op inbraken. Gelaagd glas wordt veelvuldig gebruikt bij balustrades van bijvoorbeeld een balkon en bij schuin liggende dakbedekking.

Inbraak werend glas

Dit is een vorm van gelaagd glas, waarbij in de samenstelling veel verschillende mogelijkheden voorkomen. Dit kan liggen in bijvoorbeeld het aantal glaslagen dat gebruikt wordt, maar ook in het materiaal van de folie. Hierbij kan voor eenzijdig gelaagd glas gekozen worden, maar ook voor tweezijdig gelaagd. Daarnaast is er glas met extra sterke folie. Hoe hoger de prijs, hoe beter het glas inbraak werend is.

Plexiglas

Plexiglas wordt ook wel acrylaat, perspex of Acrylglas genoemd en is in verschillende diktes verkrijgbaar. Standaard maten zijn 3, 5 en 8 millimeter. Het wordt bij verhitting zachter en is zowel lichter als sterker dan gewoon glas. Technisch gezien is het geen glas, maar een kunststof.

Informatie over de prijzen en mogelijkheden

Wilt u meer informatie ontvangen over de prijzen en mogelijkheden? Dan is het zinvol om een glaszetter in te schakelen. De glaszetters van Lunzen zijn operatief in heel Nederland en leveren veiligheidsglas tegen aantrekkelijke prijzen. Neem voor meer informatie contact op via de website Lunzen.nl.

veiligheidsglas-overzicht-mogelijkheden-en-soorten

ABOUT THE AUTHOR