|  | 

Vochtbestrijding

Vochtbestrijding aanpakken

img-responsive

Een van de meest voorkomende vochtproblemen dat voor kan komen in huis is condensatievocht. Bij het bestrijden van vochtproblemen is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen, zodat u als klant niet onnodig op kosten wordt gejaagd.

De nadelen van te veel vocht in huis zijn:

  • Het is ongezond (kinderen, mensen met een lage weerstand en dieren nog schadelijker)
  • Het ziet er vies uit
  • Je hebt hogere stookkosten in de winter (natte lucht transporteert vocht naar buiten)
  • De uitstraling naar gasten is slecht

f

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt er natuurlijk voor kiezen om vocht zelf te bestrijden. Maar is dat wel zo verstandig? Een kleine schimmel plek wegwerken lijkt een makkelijke opgave, maar misschien is het probleem nog veel groter wat u niet kunt zien. Daarom is het verstandig om een vochtbestrijder om advies te vragen. Met de jarenlange ervaring en kennis kan een vochtbestrijdingsbedrijf u voorzien van advies zodat het vochtprobleem ook echt wordt opgelost.

f

Soort vochtprobleem Oplossing Gemiddelde prijzen
Optrekkend vocht Buitenmuur aanpakken 120 euro per strekkende meter
  Binnenmuur aanpakken 150 euro per strekkende meter
  Muur reparatie 300 euro per strekkende meter
Doorslaand vocht Buitenmuur 10 euro m2
  Gevel reinigen 19 euro m2
Schimmelvorming Verwijdering 50 euro m2
Condensatievocht Ventilatie plaatsen 300 euro totaal
  Airco installeren 550 euro totaal
Kelder Kelder waterdicht maken (16m2) 2.000 euro totaal

f

Meer informatie over vochtbestrijding op Bouwadviseur.be.

f

Vochtbestrijding van optrekkend vocht

Omdat iedere situatie anders is verschilt ook de oplossing voor het vochtprobleem per geval. Als je de kelder behandelt door alle muren en de vloer te voorzien van een isolatielaag die het vocht tegenhoudt heb je er een mooie en handige ruimte bij in je huis. De problemen die ontstaan vanuit de kruipruimte en fundering zijn gevolg van contact tussen metsel- of steenwerk en vocht. Optrekkend vocht is vocht vanuit de kruipruimte, vocht dat door de funderingsmuren door de muren omhoog komt. Veel woningen hebben last van vochtproblemen. In het geval van een houten balklaag kan binnen afzienbare tijd een ernstig zwamprobleem ontstaan, met de daarbij behorende herstel kosten. Wanneer de kruipruimte onvoldoende geventileerd wordt en een stilstaande lucht situatie in de kruipruimte aanwezig is, kunnen er condens problemen ontstaan.

Mensen met te veel vocht in huis hebben vaak last van:

  • een muffe geur,
  • loslatend behang of stucwerk
  • vocht- en schimmelplekken
  • condens op koudere oppervlakken

f

Vochtbestrijding van doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een vochtprobleem in huis dat ontstaat door kapotte gevels en poreuze buitenmuren. Dit vochtprobleem kan vooral opgelost worden door de buitenmuur van het huis te behandelen. Maar door vocht doorslag in de muur kunnen deze steeds groter worden waardoor het vochtprobleem in de binnen- en buitenmuur vervolgens nog erger worden. Bij het impregneren van de buitenmuur wordt een beschermlaag op de buitenmuur aangebracht, waardoor je doorslaand vocht vermijdt of kan tegengaan.

f

Condensatievocht bestrijden

Condensatievocht komt dus enkel voor wanneer vochtige lucht in de woning blijft, en niet wordt gezuiverd met droge lucht. Condensatievocht komt dus voor wanneer er teveel vochtige lucht in de woning is, zonder dat deze vochtige lucht aangezuiverd wordt met droge lucht door luchtcirculatie. Condensatievocht ontstaat vooral wanneer teveel vochtige lucht in de woning aanwezig is, of met andere woorden, wanneer de luchtvochtigheidsgraad in de woning te hoog is. Om condensatievocht in uw badkamer, keuken en andere ruimtes in huis aan te pakken is enkel goed ventileren effectief. Condensatievocht komt vooral in vochtige ruimtes van woningen voor. U kunt condensatievocht bestrijden door te zorgen voor een goede ventilatie. Goed ventileren is de enige manier om condensatievocht permanent te bestrijden. Naast gezondheidsproblemen leidt condensatievocht tot nadelige gevolgen in uw woning. Het gevolg van condensatievocht in huis heeft diverse nadelige gevolgen, zowel voor uw gezondheid als voor de staat van uw woning.

f

Vochtbestrijding van lekkage

Naast diverse vochtproblemen als opstijgend vocht , doorslaand vocht , condensatievocht of bouwvocht , kunt u eveneens geconfronteerd worden met lekkages in uw woning. Wanneer muren te snel drogen, kunnen kleine scheurtjes ontstaan die uiteindelijk voor een permanent vochtprobleem gaan zorgen. Door het plaatsen van de muurelementen wordt niet alleen het condensatievocht bestreden, ook lossen de elementen overige vochtproblemen op als: optrekkend vocht en doorslaand vocht. Condensatievocht is een vochtprobleem dat juist eerder bij nieuwbouwwoningen optreedt vanwege overisolatie. De luchtstromen die door de muurelementen ontstaan doen onafgebroken hun werk waardoor ook het laatste beetje vocht naar buiten worden afgevoerd.

f

Hoeveel bedragen de premies voor vochtbestrijding?

Het bedrag van de renovatiepremie kan 20% of 30% van het factuurbedrag excl. btw bedragen. Je moet daarbij een minimum factuurbedrag van € 2.500 excl. btw kunnen voorleggen van erkende aannemers.

Voor de 30% berekening geldt een maximumpremie van € 3.333 per categorie. Voor de 20% berekening is dat maximum € 2.500 per categorie. Concreet kan je dus meerdere werken laten uitvoeren onder de renovatiepremie.

vochtbestrijding-aanpakken

ABOUT THE AUTHOR