|  | 

Rolluiken

Opbouw- of inbouwrolluiken?

img-responsive

Rolluiken zijn een ideale oplossing als u niet alleen het felle zonlicht maar alle licht buiten wilt kunnen sluiten. Door het rolluik net niet helemaal dicht te doen blijven er nog kieren zichtbaar waardoor daglicht naar binnen kan. Laat u het rolluik helemaal zakken dan zal het werken als een verduisteringsgordijn. Dit houdt niet alleen het zonlicht buiten maar is ook goed als inbraakbeveiliging.

Handmatige of elektrische bediening

Voor de bediening is een opdeling te maken naar handmatig of elektrisch. Met een handmatige bediening draait u zelf het luik naar beneden en naar boven. Het voordeel van handmatige bediening is dat dan de elektromotor ook niet stuk kan gaan en het kosten scheelt bij de installatie. Het benoemen van het niet stuk kunnen gaan van een motor die er niet is klinkt wat flauw maar de praktijk leert dat de elektromotor wel een kwetsbaar onderdeel is. Het is wel heel makkelijk om met een druk op een knop een rolluik naar boven of naar beneden te kunnen doen en dat pleit dan weer heel erg voor de elektrische bediening. Het zal heel erg afhangen van uw eigen voorkeur, het budget en het aantal ramen.

Inbouwrolluik

Zoals de naam al aangeeft is een inbouwrolluik echt ingebouwd in de muur boven het raam en maakt zo echt onderdeel uit van de woning van plaatsing. Inbouwrolluiken kunnen ook eigenlijk alleen bij nieuwbouw worden toegepast omdat het later geschikt maken en plaatsen van inbouwrolluiken een kostbare geschiedenis wordt. De praktijk is dan ook dat dit vrijwel nooit gebeurt. Het gebruik van inbouwrolluiken heeft wel belangrijke voordelen. Het eerste voordeel is dat in opgerolde toestand niet te zien is dat er een rolluik is geplaatst omdat de kast waar het rolgordijn in verdwijnt bij het oprollen, helemaal niet in het zicht zit. Bent u bezig met nieuwbouw en wilt u graag rolluiken voor de ramen dan is inbouwrolluiken de meest aantrekkelijke oplossing.

Opbouwrolluik

Opbouwrolluiken worden bovenop het raam geplaatst. Dit gebeurt vooral wanneer in een bestaand huis een nieuw raam geplaatst wordt of een bestaand raam vervangen dient te worden. Het nadeel is dat u binnen kunt zien dat er een rolluik geplaatst is. Afhankelijk van de situatie kan dit ook wel weer weggewerkt worden maar het opbouwrolluik heeft maar beperkt het voordeel van het inbouwrolluik dat eigenlijk helemaal onzichtbaar wordt. Omdat een inbouwrolluik bij bestaande bouw door de forse verbouwing en hoge kosten geen mogelijkheid is wordt een opbouwrolluik in die situaties als beste en mooiste keus gezien.

Benieuwd naar de prijzen van de rolluiken? Neem dan een kijkje op Alu-stevens.be en vergelijk rolluik offertes.

Tags
opbouw-of-inbouwrolluiken

ABOUT THE AUTHOR