|  | 

Klinkerwerken

De kosten van klinkerwerken

img-responsive

Met behulp van klinkers kan iedere tuin of oprit voorzien worden van een nieuw elan. Het toepassen van klinkerwerken in uw tuinpad, terras, oprit of andersoortige omloop rondom uw huis is een creatief proces waar u een geheel eigen draai aan kunt geven. Het aanleggen van klinkerwerken kan weliswaar enigszins tijdrovend zijn, maar levert desondanks binnen de kortste keren prachtige resultaten op. De sleutel tot succes hierbij is een gedegen voorbereiding. Door te weten wat u wilt aanleggen en op welke manier, kan het klinkerwerk zo goed en efficiënt mogelijk uitgevoerd worden. Leidend hierbij zijn de kosten voor het klinkerwerk, dat sterk uiteen kunnen lopen.

De ondergrond

Voordat u klinkers kunt gaan leggen, moet u zorgen voor een stevige ondergrond. Het grootste doel van een stevige ondergrond is om te voorkomen dat er verzakkingen plaatsvinden. Hiertoe gebruikt u doorgaans een aantal materialen. Met behulp van ophoogzand legt u een egale ondergrond aan voor de klinkers. Hierbij dient u te rekenen op circa 40 tot 60 euro per kubieke meter ophoogzand. Opsluitbanden gaan eventuele verzakking tegen en kosten u circa 2 tot 5 euro per meter. Hierbij kunt u ook kiezen voor palissadebanden à 8 tot 14 euro per meter. Huurt u een stratenmaker in, dan kunnen uw kosten al gauw vermeerderd worden tot 10 tot 14 euro per vierkante meter, los van het uurloon voor de stratenmaker.

Soort klinker

Grofweg zijn er twee soorten klinkers te onderscheiden die u kunt laten leggen om het huis heen. De goedkoopste variant is de betonklinker. Deze zijn gemaakt van zand, grind en cement. De kosten voor betonklinkers liggen op circa 10 tot 25 euro per kubieke meter. Het nadeel van deze soort klinker is dat het vatbaar is voor de groei van mos en alg. Ook treedt er gauwer slijtage op dan bij klinkers die gemaakt zijn van klei. Kleiklinkers kosten u ongeveer 20 tot 45 euro per kubieke meter. Deze zijn gebakken, wat betekent dat ze meer kleurvast en minder poreus zijn, en daardoor beter bestand tegen negatieve effecten van mos, alg en slijtage.

Aanleg van klinkerwerken

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de aanleg van klinkerwerken. Zo heeft u de keuze tussen getrommelde klinkers en ongetrommelde klinkers. Bij getrommelde klinkers zijn de scherpe kanten van het klinkerwerk afgesleten, terwijl ongetrommelde klinkers hun scherpe randen hebben behouden. Vaak ziet u getrommelde klinkers in meer oude stijlen en ongetrommelde klinkers in meer moderne stijlen. Ook kunt u kiezen voor de manier waarop de klinkers in de grond gelegd worden. Hierin bestaan verschillende patronen van recht, schuin of geschakeerd. De meest bekende vormen van klinkers leggen zijn het halfsteenverband, het elleboogverband, het keperverband en het blokverband. In een offerte brengt een stratenmaker de afzonderlijke kosten in kaart.

Van plan om klinkerwerken uit te laten voeren? Wij adviseren u eens contact op te nemen met Leenen-EVS om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

de-kosten-van-klinkerwerken

ABOUT THE AUTHOR