|  | 

Vloeren

Houten vloer afwerken met olie

img-responsive

Een frisse houten vloer

Voordat u begint met het oliën van een houten vloer, dient u de vloer te preparen. Dit bestaat uit het vullen van eventuele noesten en het compleet stofvrij maken van de vloer. Noesten kunnen gestopt worden met een mengstel van voegenkit en lijm. Het kan zijn dat de noesten een licht andere kleur hebben dan de rest van de vloer. Zet na het prepareren van de vloer ventilatieroosters en ramen open zodat de lucht van de olie uit de woning trekt. U dient verder de muren aan de onderzijde af te plakken. Dit is vanwege eventuele oliespetters.

Het oliën zelf

Roer tijdens de werkzaamheden regelmatig de olie. Werk in banen. Deze banen zijn ongeveer de breedte van de lengte van uw arm. U begint daarbij in een lange strook van de ene hoek van de kamer naar de andere. U doet per wand van de kamer twee van deze banen; één heen en één terug. Als u drie muren gedaan heeft, trekt u een baan naast de banen van de eerste muur. Daarna werkt u in een haringpatroon naar de laatste muur toe. Op deze manier voorkomt u dat u met uw schoenen op de olie loopt. Welke techniek u gebruikt, is afhankelijk van de houtsoort. Bij eiken kunt u bijvoorbeeld gewoon een plasje op het hout gieten en deze uitsmeren. Houtsoorten die een zuigende werking op de olie hebben, dienen anders behandeld te worden. U kunt hiervoor om advies vragen bij degene waar u de olie vandaan haalt.

Na het oliën

U kunt ook eventueel nog de plinten oliën. Het handigste is om dit te doen voordat de plinten bevestigd worden aan de muur, als u deze optie heeft. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan dient de vloer en de muur boven de plinten afgeplakt te worden. U dient 36 uur te wachten voordat u de vloer kunt gaan belopen. Leg ook geen kleden of andere materialen op de vloer. Dit kan namelijk kleurverschillen veroorzaken in de op te drogen olie. U mag de vloer pas met zeep afnemen na 10 dagen. Dit is vanwege het compleet doordrogen van de olie.

Verdere tips

Oliet u een vloer over meerdere dagen, zorg er dan voor dat u dit doet op dagen die ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Olie bovendien altijd bij daglicht. Het is mogelijk om uw vloer met een kleurpigment door de olie te oliën, maar test dit eerst altijd op een los plankje. Dit kan namelijk zeer intensieve kleuren opleveren. Wees zeer voorzichtig met de doeken waarmee u geolied hebt. Deze kunnen gaan broeien. Laat ze uitgevouwen drogen en vervoer ze alleen in een emmer met water. Als ze volledig gedroogd zijn, kunt u ze weggooien.

Een timmerman inschakelen

Wilt u deze opdracht liever uitbesteden? De timmermannen van Houtens uit Rotterdam zijn specialist in houten vloeren en het onderhoud ervan. Vraag via de bovenstaande link vrijblijvend een offerte aan. U ontvangt op korte termijn diverse aanbiedingen per email.

houten-vloer-afwerken-olie

ABOUT THE AUTHOR