|  | 

Installatie

TV aansluiting maken

img-responsive

Een televisie in elke kamer

Indien u een TV aansluiting wilt maken hoeft u niet meteen een elektrotechnisch installatiebedrijf in te schakelen. Aan de hand van dit stappenplan doet u het zelf. U bepaalt eerst de locatie van de nieuw te maken tv aansluiting. Daarna bekijkt u hoever deze nieuwe aansluiting zich bevindt van de coax huisaansluiting. U gebruikt een coaxkabel om deze twee punten met elkaar te verbinden. U meet de afstand tussen de twee punten op, waarbij u rekening houdt met de verschillende plekken waar de coax kabel langs zal komen. Het is aan te raden om altijd met een meter meer te rekenen. Na het meten kunt u de kabel op de juiste lengte afknippen. Gebruik voor het aanleggen van een nieuwe tv aansluiting altijd de zwaardere coaxkabel die ook wel satellietkabel genoemd wordt. Deze biedt betere bescherming voor het signaal en zal ook niet zo snel knikken.

Kabels onder de vloer

Wilt u de kabels onzichtbaar plaatsen, dan kunt u ervoor kiezen om ze bijvoorbeeld onder de vloer te monteren. U kunt dan in bijvoorbeeld de kruipruimte een elektrabuisverbinding aanleggen. Deze wordt met zadels op de vloerbalken vastgezet. U leidt de coaxkabel door de buis heen door middel van een trekveer. De gaten in de vloer kunnen geboord worden met een 14mm speedboor. Is het niet mogelijk om de kabels onder de vloer aan te leggen, dan kunt u er eventueel voor kiezen om ze via een kabelgoot te laten lopen of om ze op de muur of plint te monteren middels spijkerclips. Dit is in beide gevallen echter een minder mooie afwerking.

Bij de bestemming aangekomen

Heeft u de kabel eenmaal daarheen geleidt waar het nieuwe punt dient te komen, dan kunt u een tweede antennecontactdoos monteren. De coaxkabel wordt dan als het ware door gelust. U leidt de coaxkabel de contactdoos in en monteert deze op de aangewezen plek. Gebruik een rijgdoos als u de coaxkabel nog naar een verder punt geleidt. Gebruikt u meerdere rijgdozen, dan is het aan te raden om hier verschillende types voor te gebruiken. De laatste rijgdoos in de rij dient afgesloten te worden met een afsluitweerstand. Bent u al bij het eindpunt, dan kunt u gebruik maken van een einddoos. Maakt u niet gebruik van het rijgsysteem, maar van het stersysteem, dan hoeft u alleen maar einddozen te gebruiken.

Waar dient u op te letten?

Als de kabel langer dan 10 meter is, kan er al signaalverlies optreden. Dit kan ook gebeuren als u meerdere toestellen op hetzelfde punt aangesloten hebt. Het loont dan om een antenneversterker te monteren of om een hogere kwaliteit kabel en stekkers te gebruiken. Plaats de antenneversterker zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke contactdoos. Gebruik ook altijd de correcte contactdoos bij het aanleggen van de aansluiting. Zo is er een rijgdoos en een einddoos. Een rechtstreekse verbinding op een rijgdoos zal voor een slechtere verbinding zorgen.

Een elektrieker inschakelen

Hulp nodig van een vakman voor de installatie van uw televisie of andere elektriciteit in uw woning? Neem dan vrijblijvend contact op met de elektriciens van Interlux. Interlux is u in heel Vlaanderen van dienst op het gebied van elektrotechnische installatie en loodgieterswerk.

tv-aansluiting-maken

ABOUT THE AUTHOR