|  | 

Aannemer

Zolderrenovatie – Handige tips en tricks

img-responsive

Ins en outs van zolderrenovatie

Begin nooit aan de renovatie van uw zolder met het idee dat u na het renoveren wel de functie van de kamer gaat beslissen. Bepaal van tevoren wat u graag wilt gaan doen met uw zolder. Dit zal namelijk invloed hebben op wat u wel en niet laat installeren. Gaat de zolder dienst doen als slaapkamer met een en suite? Dan dient er ook sanitair aangesloten te worden. Wordt het alleen maar een bergruimte? Dan is het niet noodzakelijk om bijvoorbeeld een groot raam te laten installeren of een ruime hoeveelheid stopcontacten en mogelijk een televisiepunt. Gaat u uw zolder als hobbyruimte gebruiken? Dan loont het zich om te bekijken wat belangrijk is bij uw hobby. Zo kunt u bijvoorbeeld inbouwkasten creëren voor benodigde opslag.

Laat de zolder isoleren

Het loont om meteen de zolder te isoleren, ook als hij alleen als bergruimte gebruikt wordt. Warme lucht stijgt op en een groot gedeelte van de warme lucht in een woning ontsnapt via het dak. Isolatie is vaak niet moeilijk te plaatsen en dit kan ook zeer makkelijk door uzelf uitgevoerd worden. Een goed gerenoveerde zolder levert al een waardevermeerdering van uw huis op, maar een goed geïsoleerde zolder levert u al meteen minder stookkosten op.

Sloop zoveel mogelijk

Bij een zolder die al eerder een keer gerenoveerd is, zal dit niet nodig zijn. Maar vaak zijn zolders een achteruitgeschoven hoekje van het huis. Het kan zijn dat u zelf nog nooit betrokken bent geweest met een renovatie van uw zolder. Sloop daarom zoveel mogelijk. Op deze manier kunt u een goed overzicht krijgen van de toestand van de zolder, maar ook de toestand van het dak. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of uw dak verborgen gebreken heeft, zoals houtrot, lekkage of een constructiefout. Dit kan dan meteen met de renovatie van de zolder verholpen worden. Behoudt bij het slopen wel de materialen die nog bruikbaar zijn. Dit bespaart verdere kosten.

Het licht op de zolderkamer

Zolders zijn over het algemeen donkere kamers. Ze worden immers grotendeels voor opslag gebruikt. Afhankelijk van de nieuwe functie die u voor de zolder in gedachten heeft, loont het om te kijken of u misschien een andere soort ramen kunt laten installeren. Een optie die meteen extra ruimte biedt, is de dakkapel. Dit biedt vooral bij een zolder met zeer schuine wanden veel op. Vooral zolders die intensief gebruikt gaan worden, hebben hier baat bij. Bij een slaapkamer voor uzelf waar alleen geslapen wordt, kan het echter al lonend zijn om een paar grotere dakramen te installeren. Het is wel handig om hierbij aan de toekomst te denken. Toekomstige bewoners van uw huis kunnen bijvoorbeeld een mooie zolderkamer wel intensief gaan gebruiken.

Uw renovatieplannen uitbesteden?

Wilt u uw zolderrenovatie liever uit handen geven? Vergelijk voordat u in zee gaat met een renovatiespecialist de prijzen bij diverse aannemers en bouwbedrijven. Via de website van CEI komt u direct in contact met renovatiebedrijven bij u uit de buurt. Het is aan u om de offertes van de vakmannen vrijblijvend te vergelijken. CEI zorgt er vervolgens voor dat uw zolder grondig wordt gerenoveerd.

zolderrenovatie-tips-tricks

ABOUT THE AUTHOR