|  | 

Schilder

Reliëfbehang schilderen

img-responsive

Een frisse wind over uw reliëfbehang

Neem altijd eerst het behang af. Maak het stof- en vetvrij. U kunt dit bijvoorbeeld doen met een ammoniak oplossing. U kunt ook meteen controleren of het behang overal nog wel goed bevestigd is. Zowel latex als acrylverf is geschikt om het behang mee te verven. Plak plinten, stopcontacten en andere elektrapunten af met schilder tape. U kuntvoor de wat meer grillig gevormde objecten ook zilverfolie gebruiken. Dit is makkelijk eromheen te vouwen. Dek eventueel meubels af met zeil of doeken. Repareer of vul eventuele oneffenheden op de muur. U behandelt de muur in principe hetzelfde als bij het normaal schilderen van een onbehangen muur.

De ondergrond

Gebruik een blokkwast of roller om de eerste laag verf aan te brengen. Pas als deze opgedroogd is, kan een eventuele tweede laag aangebracht worden. U kunt er daarna voor kiezen om ook het reliëf te verven. Het is mogelijk om met twee verschillende verftypes te schilderen, maar het valt aan te raden om dit niet te doen. Laat de eventueel tweede laag ook goed drogen en begin dan pas met het beschilderen van het reliëf. Werk altijd in een goed geventileerde kamer. Breng de verschillende lagen aan op dagen waarbij de temperatuur grofweg hetzelfde is.

Twee kleuren verf

Het mooiste is om bij het beschilderen van reliëfbehang met sterke contrasten te werken. Voor het verven van het reliëf zelf kunt u een deegroller gebruiken. Breng verf aan op een losse plaat en rol de deegroller hierover heen totdat hij bedekt is met verf. Rol daarna voorzichtig met de deegroller over het reliëf heen. Daarbij moet u stevig rollen, maar niet zo hard drukken dat de roller de ondergrond raakt. De hoekjes en randjes kunt u met een stukje spaanplaat met daarop verf aanstippen. Deze stempelt u dus als het ware. Dit is ook mogelijk voor het gehele behang, maar dit zal meer tijd vergen dan het gebruik van een deegroller. U kunt met de stempeltechniek echter wel meer secuur werken. Deze techniek is zeker voor de duurdere behangsoorten de tijd waard.

Algemene tips

Schilder altijd bij daglicht. Op die manier kunt u goed zien waar u eventueel nog een stuk gemist heeft. Mocht de verf wat te dik zijn voor het schilderen van het reliëf, dan kunt u deze met wat water verdunnen. Het is handig om te beginnen op een stukje dat normaal gesproken bijvoorbeeld achter een kast valt of om te oefenen op een los stuk behang. Het beschilderen van reliëf vraagt namelijk enige handigheid. Niet elke soort reliëfbehang kan geschilderd worden. Dit is alleen mogelijk met vliesbehang, glasvezelbehang, Reno vlies en vinylbehang. Reliëfbehang met bijvoorbeeld een zijden reliëf is hier niet geschikt voor.

Bron: Dit artikel is geschreven door Coqual.be schilderwerken uit Leuven. Zoekt u een schilder? Kijk dan op de website van Coqual.

reliefbehang-schilderen

ABOUT THE AUTHOR